Ski-VM 2023 i Planica, Slovenia, vil bli husket som nok et fantastisk mesterskap for norsk langrenn. Med hele 12 medaljer, inkludert 7 gull, dominerte Norge i løypene og befestet sin posisjon som verdens ledende skinasjon. I denne artikkelen tar vi en grundig gjennomgang av de norske høydepunktene fra mesterskapet, og hva det sier om fremtiden for norsk langrenn.
Klæbos triumf og revansje
Johannes Høsflot Klæbo kom til VM med et ønske om revansje etter den dramatiske diskvalifiseringen i stafetten under VM i Oberstdorf i 2021. Og revansje fikk han, med hele fire guldmedaljer i bagasjen da han reiste hjem fra Planica. Klæbo vant individuell sprint, lagsprint (sammen med Pål Golberg), 15 km fri teknikk og stafett.
Særlig imponerende var Klæbos prestasjon på 15 km fri teknikk, en distanse som ikke tradisjonelt har vært hans sterkeste. Med denne seieren viste Klæbo at han nå har utviklet seg til en komplett skiløper som kan dominere i alle disipliner.
"Det Johannes har gjort her i Planica er historisk. Han har virkelig tatt steget fra å være verdens beste sprinter til å bli en komplett skiløper. Vi har nok ikke sett hans fulle potensial ennå." - Torgeir Bjørn, NRK-ekspert
Klæbo selv uttrykte at VM-suksessen var ekstra spesiell etter en sesong hvor han har slitt med sykdom og skader i oppkjøringen.
Johaugs avskjed
For Therese Johaug markerte VM i Planica hennes siste store mesterskap, etter at hun tidligere hadde annonsert at dette ville bli hennes siste sesong. Johaug sikret gull på 10 km fri teknikk og sølv på 30 km fellesstart – en verdig avslutning på en enestående karriere.
På 10 km viste Johaug nok en gang sin suverenitet i distanseløp, hvor hun slo svenske Ebba Andersson med hele 20 sekunder. På 30 km fellesstart ble det et dramatisk oppgjør hvor Johaug måtte se seg slått av svenske Andersson etter en intens duell på oppløpet.
Johaugs prestasjon i VM ble spesielt rørende da hun ble tatt imot av lagkameratene etter målgang på 30 km, i det som var hennes siste VM-løp noensinne. Tårene strømmet både fra Johaug selv, lagkamerater og supportere i det som var et emosjonelt øyeblikk for norsk langrenn.
"Jeg er så takknemlig for karrieren jeg har hatt. Det har vært en utrolig reise, og å avslutte med medalje i mitt siste VM-løp er mer enn jeg kunne drømme om. Norsk langrenn vil alltid være i hjertet mitt." - Therese Johaug
Stafett-dominans
Både kvinnenes og herrenes stafettlag innfridde forventningene med gull. Herrene, med Harald Østberg Amundsen, Pål Golberg, Simen Hegstad Krüger og Johannes Høsflot Klæbo, vant overlegent foran Finland og Tyskland.
Kvinnenes lag bestod av Anne Kjersti Kalvå, Ingvild Flugstad Østberg, Tiril Udnes Weng og Silje Theodorsen, og de sikret gullet foran Tyskland og USA. Dette var spesielt imponerende, ettersom Norge stilte uten Therese Johaug på stafetten, og viste dybden i det norske laget.
Særlig verdt å nevne var Østbergs comeback på stafettlaget. Etter flere sesonger preget av helseutfordringer relatert til vekt og ernæring, viste Østberg at hun fortsatt er blant verdens beste skiløpere når hun er i form. Hennes etappe var avgjørende for å sikre Norges gull.
Unge talenter stiger frem
VM i Planica var også preget av gjennombruddet for flere unge norske talenter. Anne Kjersti Kalvå (30) fikk sitt store internasjonale gjennombrudd med bronse på 10 km fri teknikk og en imponerende førsteetappe på stafetten.
Silje Theodorsen (28) viste også at hun har internasjonalt nivå med en solid prestasjon som ankerkvinne på stafettlaget. Harald Østberg Amundsen (24) imponerte med sølv på 15 km fri teknikk, bak Klæbo, og viste at han er klar til å ta over stafettpinnen når eldre utøvere legger opp.
Disse utøverne representerer fremtiden for norsk langrenn, og deres prestasjoner i Planica gir grunn til optimisme for årene som kommer, selv når profiler som Johaug trer til side.
Tvillingenes sesong
Tiril og Lotta Udnes Weng har hatt sitt store gjennombrudd denne sesongen, og VM i Planica bekreftet deres posisjon i verdenstoppen. Tiril sikret bronse i sprint og var en viktig del av stafettlaget som tok gull.
Lotta var nære medalje i flere konkurranser, og selv om hun reiste hjem uten individuell medalje, viste hun at hun kan kjempe i toppen internasjonalt. Tvillingenes utvikling har vært imponerende, og de ser ut til å bli bærende krefter på kvinnelandslaget i årene fremover.
"Det er noe spesielt med Weng-tvillingene. De har jobbet metodisk i mange år, og nå får de betalt for tålmodigheten. De kommer til å bli enda bedre i årene som kommer." - Ole Morten Iversen, tidligere landslagstrener
Utfordringer tross suksess
Selv med den imponerende medaljefangsten var ikke alt rosenrødt for det norske laget i Planica. På herresiden var det skuffelse i flere av distanseløpene, særlig på 30 km skiathlon og 50 km fellesstart, hvor man hadde forventet flere medaljer.
Hans Christer Holund, som var regjerende verdensmester på 15 km, klarte ikke å forsvare tittelen og måtte se seg slått av både Klæbo og Amundsen. Simen Hegstad Krüger, som har hatt en sterk sesong, fikk heller ikke de resultatene man hadde håpet på individuelt.
På kvinnesiden var Johaugs fravær på flere distanser merkbart, og uten hennes suverenitet ble det klarere at det norske kvinnelaget fortsatt har utfordringer i konkurransen mot spesielt Sverige. Fremtiden uten Johaug representerer en reell utfordring for det norske kvinnelaget.
Lagånd og kultur
Et gjennomgående tema i intervjuene med de norske utøverne var betydningen av lagånd og kultur. Flere fremhevet hvordan det norske laget støtter hverandre, og hvordan denne positive kulturen bidrar til resultater.
Landslagstrener Eirik Myhr Nossum har jobbet målrettet med å skape et miljø hvor utøverne både konkurrerer mot hverandre og heier på hverandre. Denne balansen mellom intern konkurranse og støtte virker å være en nøkkel til Norges suksess.
Dette ble symbolisert under den avsluttende medaljeseremonien, hvor hele det norske laget samlet seg for å feire Johaugs siste medalje og karriere. Bildene av dette øyeblikket ble spredt verden over og viste den sterke lagånden i det norske landslaget.
Fremtidsutsikter: Hva nå?
Med Johaugs avgang og flere veteraner som nærmer seg slutten av karrieren, står norsk langrenn overfor en generasjonsskifte. VM i Planica ga imidlertid flere tegn på at Norge er godt rustet for fremtiden.
På herresiden er Klæbo fortsatt bare 26 år og kan dominere i mange år fremover. Med talenter som Amundsen, Erik Valnes og Even Northug på vei opp, ser herrelandslaget sterkt ut for fremtiden.
På kvinnesiden vil Johaugs avgang merkes, men utviklingen til Weng-tvillingene, Kalvå og Theodorsen gir håp. I tillegg kommer unge løpere som Helene Marie Fossesholm (21), som til tross for en utfordrende sesong, fortsatt regnes som en av verdens mest lovende unge skiløpere.
"Vi har sett i Planica at norsk langrenn har en imponerende bredde. Selv om store profiler som Johaug forsvinner, kommer det nye talenter. Utfordringen blir å opprettholde det samme høye nivået over tid." - Marit Bjørgen, tidligere langrennsløper
Konklusjon: Et minneverdig mesterskap
VM i Planica 2023 vil bli stående som et minneverdig mesterskap for norsk langrenn. Med 12 medaljer, inkludert 7 gull, bekreftet Norge sin posisjon som verdens ledende skinasjon. Klæbos fire gull, Johaugs rørende avskjed, og gjennombruddet for flere unge talenter gjorde mesterskapet spesielt.
Samtidig ga VM også et innblikk i utfordringene som venter, særlig på kvinnesiden etter Johaugs avgang. Hvordan norsk langrenn takler denne overgangen vil være avgjørende for fremtidige resultater.
Én ting er sikkert: VM i Planica har skrevet et nytt kapittel i den rike historien til norsk langrenn, og gitt både gylne øyeblikk og viktige lærdommer som vil forme fremtiden for sporten i Norge.